Den Klassiske Hæk er Kommet for at Blive

Har du nogensinde undret dig over, at der er nogle ting her i livet, der er i evig forandring, mens andre ser ud til at forblive nogenlunde stabile? Et eksempel på noget, der hele tiden forandrer sig er let at finde: modetøj er eksempelvis ganske oplagt. Tøj der er moderne i denne sæson er typisk ikke moderne i den næste, og man er hele tiden nødt til, at købe nyt tøj, hvis man vil forblive moderne. Men når vi kigger på, hvad folk planter i deres have, så ser det anderledes statisk ud. Der er eksempelvis ikke nogen reel risiko for, at det pludseligt skulle blive umoderne at have en hæk i haven. Der kan selvfølgeligt godt tales om ”mode” i haven nogle gange, men det er langt mindre omskifteligt end med tøj, og de fleste ting forbliver statiske.

Det er noget jeg altid har sat pris på, da jeg godt kan lide min have. Jeg ville hade tanken om, at min have pludseligt kunne gå af mode, og at jeg derfor ville føle mig presset til at re-designe den så den kunne passe til ”tidens trend”. Det går imod alt hvad jeg godt kan lide ved at eje en have: et stille og roligt sted, hvor jeg virkeligt kan slappe af. Forandring kan være godt på nogle områder af ens liv, men haven er min oase: hvis der skal ske forandringer, så skal det gerne være med et langsomt tempo, og med mig bag roret. Jeg kan ikke acceptere, at det er et løst begreb som ”mode” der går ind og laver om på, hvordan min have ser ud.

Men jeg tror ikke vi have-ejere har noget at frygte. Det er nemlig gået op for mig, at de områder hvor der konstant sker forandringer, typisk er dem, hvor der ikke længere er plads til funktionel innovation. Hvornår skete det sidste store gennembrud i tøj, som ikke havde noget med tøjets udseende at gøre? Det må efterhånden være en del år siden. Når vi køber noget nyt tøj i dag, så er det ikke fordi det nye tøj løser vores praktiske behov bedre eller mere effektivt end det gamle tøj. Når vi følger moden, så reagerer vi egentligt blot på det eksterne pres fra reklamerne og samfundet. Den eneste grund til at det pres eksisterer er, at tøjproducenterne gerne vil kunne fortsætte med at sælge en masse produkter. Når de ikke kan lave rigtige innovationer, så må de bare opfinde andre grunde til, at folk hele tiden skal købe det sidste nye. Det er hvad de har formået at gøre med moden: tøj i perfekt stand, der løser alle praktiske ting i forhold til beklædning, bliver erklæret ”umoderne” og det presser kunderne til at købe noget nyt tøj.

Den udvikling ser vi ikke i de danske haver. Her er der nemlig masser af plads til innovation. Den klassiske ligusterhæk løser en række praktiske problemer, og den gør det så godt, at den er en af Danmarks mest udbredte hækplanter. Hvis folk skal overbevises om at erstatte ligusterhækken med noget andet, så kan det kun ske ved, at nogen formår at fremavle en hækplante, der løser de praktiske problemer endnu bedre, end ligusteren gør det.