Derfor Elsker vi Karen Blixen

De fleste har nok hørt om Baronesse karen blixen der skrev massevis af historier og bøger fra hun var ganske ung, og til hendes død i slutningen af 1962. Mange af dem der kender hende stiftede nok først bekendtskab med hendes kendte bog ”Den afrikanske farm” der omhandler det liv hun levede i Kenya i hele 17 år, imellem 1914 og 1931. Hun har vundet mange priser for sine udgivelser, og har flere gange været overvejet til Nobelprisen i Litteratur.

Danmark er hjem til forholdsvist mange forfattere, men der er dog nogle af dem, som er mere kendte i den almene befolkning end andre. Nogle stiftede bekendtskab med Karen Blixen og hendes bøger i folkeskolen, hvor flere af hendes værker har været så elskede af lærere og studerende, at de ofte er blevet en del af pensum. Selv hvis man ikke selv har læst en bog af Karen Blixen så er det dog næsten umuligt, at man ikke har hørt navnet en masse gange før. Hun har haft så stor indflydelse på vores samfund og kultur, at hun kan nævnes i et utal af sammenhænge. Hvis man ser fjernsyn eller følger med i nyhederne, så er man altså stødt på Karen Blixens navn før.

En af de mest imponerende ting ved Karen Blixen er at hun startede i så ung en alder. Allerede som teenager var Karen Blixen nemlig gået i gang med at skrive digte, noveller og skuespil. Til at starte med udgav hun ikke noget af det, men nogle af hendes ikke-udgivede skriverier er alligevel af en sådan kvalitet, at de i dag er at finde på de Kongelige Danske Bibliotek. Hun var dog heller ikke sen til at begynde at udgive: allerede som 22-årig begyndte Karen Blixen at udgive nogle af hendes historier i litterære tidsskrifter.

Det var dog først som 49-årig hun udgav sin første bog, ved navn ”Syv Fantastiske Fortællinger”. Bogen blev en enorm succes i USA, hvor den blev udgivet først, og senere hen også ganske populær herhjemme. Det var dog med udgivelsen af hendes erindringsbog ”Den afrikanske farm” at hun for alvor slog igennem, og viste hvor fantastisk skarp en fortæller hun kunne være.

Det der virkeligt gør, at vi elsker Karen Blixen er, at hun formår at tilfredsstille alle læsere på én gang. Nogle forfattere vælger at ignorere de literære kritikere og udelukkende fokusere på deres publikum. Andre går mere akademisk til værks, og ønsker at tilfredsstille kritikerne uanset hvad den almene befolkning måtte tænke om deres bøger. Karen Blixen formåede at gøre begge dele på én gang, og helt uden at gå på kompromis med sine egne værdier eller interesser. Hvordan kan man andet end elske en kvinde, der tør gå sin helt egen vej, og formår at berøre så mange forskellige mennesker på en positiv måde ved at gøre det?