Lad Dine Interesser Guide Dig Igennem Livet

Kan du huske hvor let og problemfrit ens liv var, da man var barn? Hver morgen var bare starten på en ny dag, fyldt med muligheder. Der var ikke noget pres for at skulle opnå noget særligt, og intet ansvar overfor andre mennesker eller grupper. Man kunne bare være helt sig selv, og gå på oplevelse i verden.

Dette holder typisk op, når man bliver ældre. På et tidspunkt er vi nødt til selv at tage ansvar for tingene, og kan ikke længere forvente, at vores forældre træffer alle beslutningerne. Selv hvis man har forældre der glædeligt påtager sig den opgave, så kan det ikke undgås at man opbygger sin egen identitet og sine egne værdier, som ikke altid stemmer overens med ens forældre. Det betyder at man med stor sandsynlighed selv vil bryde væk fra forældrene, da de ikke styrer ens liv i en kompatibel retning.

Det kan dog godt være hårdt sådan pludseligt at stå med alt ansvaret selv. Verden er stor, og ens liv kan gå i mange forskellige retninger. Hvordan i alverden træffer man bedst alle disse beslutninger? Det hele er så komplekst, at man umuligt kan forudsige alle konsekvenserne – gode som dårlige – af ens handlinger. Selv hvis man har gode og veldefinerede mål, så kan det altså være svært at vide, om den ene eller den anden vej er bedst, når det kommer til at opfylde disse mål.

Hvad værre er, at denne form for usikkerhed let kan vokse sig større og større. Hvis først man begynder at tøve, så kan man let komme til at sidde helt fast. Det er fristende ikke at træffe en beslutning, når man ikke kan finde ud af, hvilken beslutning der er bedst. Men når man trykker ”pause” på en beslutning på den måde, så vejer den stadig på ens hjerne. Det gør det endnu sværere at overskue den næste store beslutning der skal tages. Med tiden kan man altså drukne i alle disse beslutninger, som man ikke har fået taget sig sammen til at træffe.

Men der er faktisk en ganske simpel løsning på dette problem. Den kræver en smule mod, men med tiden vil du lære, at det er noget der virker. Det handler ganske enkelt om, at lade dine værdier og interesser guide dig igennem livet. Du behøver ikke at kunne forudsige alle konsekvenserne af en handling, eller hvor den vil føre dig hen: så længe dine beslutninger stemmer overens med dine personlige værdier. Dine værdier fungerer som en slags kompas: du ved ikke hvor du ender henne, men du ved at du bevæger dig i den rigtige retning.

Hvis du eksempelvis står og skal beslutte dig for, om du skal fortsætte på din nuværende skole, eller starte på en efterskole, så tænk dine interesser ind i beslutningen. Hvis du går rigtigt meget op i at spille fodbold, så er en fodbold efterskole langt mere kompatibel med dine interesser end en ”almindelig” skole. Det gør efterskolen til en rute, der med al sandsynlighed vil bringe dig i den rette retning – også selvom du ikke nødvendigvis ser dig selv som fremtidig professionel fodboldspiller eller lignende.