Lad Spontanitet Gøre Familiens Ferier Mere Spændende

Kan du huske hvor spændt du altid var på ferierne, da du var barn? Selv hvis man ikke havde det store imod at gå i skole, så var tanken om snart at have ferie bare så fantastisk. Man så frem til al den fritid man ville have: alle de nye ting man kunne kaste sig ud i, og et liv helt uden lektier (i hvert fald for en tid!). Måske kan du også huske hvor skuffet du nogle gang blev, når ferien var ovre? Specielt de længere ferier resulterede ofte i, at man bare sad og kedede sig, og ligefrem var utålmodig omkring hvornår skolen ville starte igen.

Jeg tror at disse gentagne skuffelser er med til, at mange voksne i dag ikke er specielt begejstrede for at have ferie. Selvfølgeligt ser de frem til nogle dage, hvor de ikke skal på arbejde. Men det er ikke ligefrem spænding der er i maven: det er nærmere udmattelse. Man har ikke nogen planer med ferien som sådan: den skal bare bruges til at slappe af og lade op. Vi har været så stressede på arbejdet, at vi bare føler en lyst til at lave ingenting.

Men hvor sørgeligt er det lige? Det betyder i praksis, at du udelukkende bruger din ferie til at gøre dig selv klar til at arbejde hårdt igen senere. Det er ikke fritid! Det er heller ikke noget der virker særligt godt. De gange jeg har haft en uges ferie, og har brugt den på ”afslapning” i form af fastfood og TV serier, har jeg aldrig følt mig genopladet efterfølgende. Jeg kommer bare på arbejde igen med en slags ferie-tømmermænd, og håber at jeg snart kan få en ny ferie. Det giver ikke nogen mening.

Det værste er, at når vi voksne bruger vores ferier på den måde, så giver vi vores børn den skuffelse jeg beskrev i den første paragraf. Det er kun dig der kan gøre, at dit barns spænding bliver indfriet. Hvis du bruger ferien på at lave ingenting, så vil dit barn ligeså langsomt miste håbet om, at ferier kan være sjove og spændende. De fortjener bedre end det.

Jeg anbefaler derfor, at man lader spontanitet gøre familiens ferier mere spændende. På den måde behøver man ikke at finde overskuddet eller tiden til at planlægge en ferie. I stedet kaster man bare en dartpil på et Danmarkskort man har hængende på væggen, og ser hvor den lander. Lad skæbnen forme jeres ferie, og planlæg så vidt muligt tingene i sidste øjeblik. Sørg for at børnene er aktive i processen: de vil elske det!

Det bedste af det hele er, at du rent faktisk vil nyde din ferie. Det lyder måske hårdt når man tænker over det, men tro mig: det føles fantastisk at bruge kvalitetstid med familien på den måde. Jeg føler mig altid fyldt med energi efter sådan en ferie, og vender tilbage til arbejdet med fornyet motivation og interesse.