Sådan Oplever du Naturen Om Natten

De fleste af os har gode oplevelser fra naturen. Nogle har brugt timevis på bare at vandre rundt i nogle af landets mange skove, og bare nydt duften af natur og lyden af fuglesang. Nogle har besteget bjerge i Sverige eller Norge, og måske ladet dem fortrylle af et vandfald eller to. Der er så mange forskellige måder at opleve naturen på, og det er en af de få ting her i livet, der aldrig bliver kedeligt. Ikke alene er naturen stor og mangfoldig: den er også i evig forandring, og har så utroligt mange uforudsigelige aspekter, at man kan blive overrasket gang på gang.

Hvis du leder efter en ny måde at opleve naturen på, så vil jeg helt sikkert anbefale, at du begiver dig derud om natten. Det er et helt andet univers derude, når først mørket falder på. Mange af de dyr vi ser om dagen ligger sig til at sove, når det bliver mørkt, og dem ser vi derfor ikke længere. I stedet dukker alle de dyr op, der normalt bruger dagtimerne på at sove. Selv hvis du har gået rundt i den samme skov hver eneste dag i flere år, vil der altså være overraskelser at finde, hvis du begiver dig ud i skoven om natten.

Men hvordan kommer man bedst ud og oplever naturen når det er mørkt? Det er selvfølgeligt en plan der har en del udfordringer. Først og fremmest så plejer vi jo selv at sove, når det er nat. Løsningen er selvfølgeligt ganske oplagt: prøv så vidt muligt at få sovet i løbet af dagen, og drik så en god kop kaffe, før du begiver dig ud i naturen. Du vil måske føle dig lidt træt til at starte med, men så snart du begynder at se hvad den natlige natur har at byde på, så vil du igen føle dig energisk og nysgerrig. Naturen er fortryllende, og det er en af de bedste måder at fortabe sig noget på.

Den næste problemstilling er selvfølgeligt, at der jo er mørkt udenfor, når det er nat. Vi mennesker kan ikke rigtigt se i mørket, og så er det jo ikke så meget ved. Naturen er selvfølgeligt fyldt med dufte og lyde: men det ville nu være lidt mere spændende, hvis vi også kunne se hvad der foregår. Man kan komme langt med en lommelygte, men det er ikke helt optimalt: lyset kan let skræmme dyrene væk, da de jo foretrækker at være ude, når der er mørkt.

Den bedste løsning er derfor at købe sig en natkikkert. En natkikkert er en såkaldt termisk kikkert: den opfanger det infrarøde lys, som alle varmblodede dyr udsender fra deres kroppe, og laver det om til synligt lys. Det betyder at du tydeligt kan se de forskellige dyr omkring dig ved at kigge i kikkerten, også selvom der er helt og aldeles mørkt omkring dig.