Sådan smager du på en vin, når du er på restaurant

Er du ofte på restaurant og bestiller vin, men er usikker på, hvordan du kan smage, om vinen er god eller ej? Så er du ikke alene. Mange mennesker føler sig usikre på, hvordan man kan bedømme en vin på smag eller duft. Men, for at du kan få mest muligt ud af din restaurantoplevelse, er det vigtigt, at du ved, hvordan du kan bedømme vinen. Her vil vi give dig nogle tips til, hvordan du kan smage på en vin, og vurdere om den er god.

 1. Betragt vinen:
  Før du smager vinen, så kan du starte med at kigge nøje på den. Du kan se efter, hvordan farven ser ud, og om vinen er klar eller uklar. Ofte kan du bedømme en vin efter dens farve og konsistens. Rødvine vil have forskellig farvetoner som kan give et hint om hvor længe vinen har været lagret, og hvide vine vil typisk være mere gennemsigtige. Det er også vigtigt at huske på at lugte til vinen, inden du smager på den, da dette kan give en fornemmelse af, hvad du kan forvente, når du tager en slurk.
 2. Duft på vinen:
  Lugt på vinen, og forsøg at identificere nogle duftnoter. Mange vine har aromaer af bær eller blomster, mens nogle andre vil have aromaer af krydderier eller træ. Du kan starte med at identificere de mere lette aromaer, som er de mest nøjagtige at bestemme. Lugte og dufte er en stor del af smagsoplevelsen, og giver dig en ide om, hvad du kan forvente når du smager på vinen.
 3. Smag på vinen:
  Når du smager på vinen, skal du tage en lille slurk, og lade det trille rundt i munden, så du kan smage vinens smagsnoter. Forsøg at identificere de enkelte smagsnoter, såsom bær eller chokolade. Bemærk også i hvilken grad vinen er tannisk. Vinen skal føles balanceret på tungen, og du skal kunne føle smagsnoterne udvikle sig i munden. Tanninerne skal være til stede, men ikke for overvældende.
 4. Bedøm vinen:
  Nu hvor du har smagt på vinen, og er blevet opmærksom på de enkelte noter, kan du bedømme, om vinen er god eller ej. Vinen skal være balanceret og have et rigt smagsindtryk, men samtidig skal den heller ikke være for tannisk eller syrlig. Hvis du nød din smagsoplevelse, bekræfter du, at vinen er god, og hvis ikke, så kan du bede om en anden flaske eller vælge en anden vin.

Smagning af vin er ofte en subjektiv oplevelse, og hvad der smager godt for en, kan ikke være godt for en anden. Men når du følger disse enkle trin til at smage på vin, er du bedre rustet til at bedømme vinen, og opnå den bedste smagsoplevelse. Husk, at en god konversationspartner er en ekspert som sommelier eller vinhandler, der kan give dig endnu flere tips og tricks til at værdsætte en vin. Så, næste gang du er på restaurant, ved du, hvordan du kan bedømme vinen, og få den bedste smagsoplevelse, du kan i selskab med venner og en god flaske vin.