Udsmyk dit hjem flotte lamper

Lamper kommer i mange forskellige former og farver. Det er et element som der findes mange af i alle hjem og en uundgåelig del af indretningen. Mange ser lamper som mere end ”bare belysning”. Herunder kan du læse om hvordan en lampe typisk er opbygget.

Roset

En roset til loftet, også kaldet baldakin, bruges til at skjule strømudtaget i loftet. En roset hjælper derfor med at skjule det sted i loftet hvor ledningen er monteret. En samling af ledninger er sjældent et særligt kønt syn og en roset kan derfor være en rigtig fin måde at skjule denne samling af ledninger på.

Ledning

Fra lampeudtaget, gennem rosetten, kører ledningen ned til selve lampen. Tidligere var ledninger på lamper lavet af plastik, men de seneste år, har stofledningerne virkelig taget over. Den helt store grund til dette, er det visuelle aspekt. En ganske normal plastikledning har samme fysiske virkning og giver selvfølgelig det samme lys som en stofledning, men stofledningen er noget pænere, hvorfor mange vælger den i stedet.

Fatning

Alle lamper har en fatning, som er der hvor pæren skrues i. Hvis lampen har en lampeskærm, ses fatningen ikke, men hvis der ikke er nogen skærm på lampen, er fatningen blottet. Fatninger kan også købes separat til folk der gerne vil bygge deres egne lamper.

Lyskilde

Lyskilden kan ikke undgås i en lampe, da hele meningen med den jo er, at den skal kunne lyse. Men lys er ikke bare lys. Den pære du vælger at putte i din lampe har stor betydning for, hvilket lys lampen kommer til at give. Har du en åben lampe uden skærm, eller en lampe med glasskærm, må lyskliden ikke være for skarp, da den på den måde vil komme til at blænde og skære i øjnene. Her bruger man typisk en varmere, mere dekorativ lyskilde, mens man til en lampe med en lukket metalskærm, godt kan bruge skarpere, mere hvidt lys.